Categories
Räntor

Tips när du ska låna pengar

Det finns så klart väldigt många olika anledningar till varför man behöver låna pengar från snabblån.io. Någon ska kanske börja studera vid en högskola eller ett universitet. Någon annan kanske vill finansiera sin drömbostad och en tredje vill resa iväg på en semesterresa med familjen. Har du inte egna pengar för att kunna göra dessa saker måste du låna pengar från en långivare. De traditionella bankerna är en typ av långivare men idag finns flera andra långivare på marknaden. Innan du väljer att låna pengar från en långivare måste du ha full koll på vad det faktiskt innebär att låna pengar, vad de olika villkoren betyder och vad lånet faktiskt kommer att kosta dig. Här ska vi ge några tips som kan vara bra att ha med sig i låneprocessen.

Budget
Börja med att göra en budget, alltså en ekonomisk kalkyl. Då får du en bra överblick över din ekonomi och får en uppfattning om hur stort lån du skulle kunna klara av att ta och betala tillbaka. Ansöker du om till exempel ett bostadslån hos en bank kommer banken att göra en kalkyl åt dig. Banken vill se så att din ekonomi klarar lånet, annars kommer ju inte banken att få tillbaka sina pengar. Ansöker du om till exempel ett SMS-lån erbjuds du ofta mer flexibla krav och villkor. I de fallen är det alltså ännu viktigare att du har koll på din ekonomi och gör en ordentlig budget.

Olika typer av lån
Bostadslån som vi nämnde ovan är en typ av lån. Ett bolån ansöker du normalt om hos en traditionell bank. För att få ta ett bolån måste du uppfylla vissa villkor. Du måste ha en viss inkomst och du måste kunna lägga in en kontantinsats. Du måste alltså kunna köpa en viss procent av bostaden med kontanta medel. Men det finns också andra lån. Privatlån med säkerhet brukar man tala om när någon lånar pengar till exempelvis en bil, en båt eller en motorcykel. Den sak som låntagaren köper fungerar som en säkerhet för långivare. Om inte låntagaren kan betala tillbaka lånet kan saken konfiskeras. Ett konsumtionslån eller ett SMS-lån, som vi också nämnde här ovan, har ingen säkerhet. Dessa är därför normalt dyrare lån att ta eftersom långivaren tar en större risk.

Amortering
När du betalar tillbaka ett lån kallas det för att du amorterar. Detta gör du enligt en bestämd avbetalningsplan som du kommit överens om med långivaren när du tecknade låneavtalet. En amortering betalas vanligtvis med en fast summa varje månad. Det finns dock lån som amorteras en gång i kvartalet eller en gång per år. Det finns också lån där hela lånesumman ska betalas tillbaka när lånets löptid har tagit slut. Detta är dock inte vanligt för privata lån.

Räntor
Förutom att du ska amortera på lånet ska du också betala ränta på lånet. Räntan är långivarens pris på lånet. Hur hög räntesatsen är beror på vilken typ av lån det är. Bostadslån och studielån har ofta mycket lägre räntor än konsumtionslån och SMS-lån. Det är därför mycket viktigt att du har koll på räntan så att du vet exakt hur mycket lånet kommer att kosta dig både varje månad och totalt. I många fall går det att förhandla om räntan med långivare.

Olika låneavgifter
Det kan också vara så att banken eller den långivare du ansöker om ett lån hos tar ut olika avgifter för att administrera lånet. Det kan till exempel handla om en uppläggningskostnad, aviseringsavgifter och självklart påminnelseavgifter om du är sen med din amortering.